Huurdersbelang zijn alle veranderingen, verbeteringen of uitbreidingen die op kosten van de huurder zijn aangebracht aan een gehuurd gebouw. Maar die je bij een verhuizing niet mee kunt nemen. Dit kunnen ook zaken zijn die tegen betaling zijn overgenomen van de vorige huurder.
Vooral als je langer in een huurwoning woont is de kans groot dat je zelf aanpassingen hebt gedaan die je niet uit je woning kunt meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een keuken of badkamer, maar ook aan een parketvloer, schilderwerk en behang.
Ook bedrijven die een bedrijfsruimte huren kunnen met huurdersbelang te maken hebben. Sterker nog, vaak voor hogere bedragen dan particulieren.
Huurdersbelang verzekeren
Deze aanpassingen aan je woning of bedrijfsgebouw heb je zelf betaald en zijn dus ook van jou en niet van de pandeigenaar. De pandeigenaar kan een opstalverzekering afsluiten voor zijn eigendom. Op deze opstalverzekering zijn alleen de eigendommen van de pandeigenaar verzekerd en dus niet jouw aanpassingen en verbeteringen. Die moet je, net als de inboedel of inventaris, zelf verzekeren.
Gelukkig is huurdersbelang wel te verzekeren. Dit kan op meerdere manieren. Het kan zijn dat het is meeverzekerd op de inboedel- of inventarisverzekering. Ook bestaat er een aanvullende huurdersbelangverzekering.
Dekking huurdersbelang
Huurdersbelang is meestal meeverzekerd tot een maximum, bijvoorbeeld tot maximaal 10% van het verzekerde bedrag op de inboedelpolis. Soms staat er ook een maximumbedrag in de kleine lettertjes. Als je dus schade hebt is het verstandig om te controleren of en voor hoeveel het huurdersbelang op jouw polis is verzekerd.
Schade aan huurdersbelang
Verzekeringsmaatschappijen verstaan onder huurdersbelang:
“De kosten door verzekerde als huurder gemaakt ter verbetering of aanpassing van het gehuurde gebouw of de gehuurde ruimten.”
Na een schade moet de schadehoogte van het huurdersbelang worden vastgesteld. Voor normale inboedel is dat meestal tegen nieuwwaarde, rekening houdend met de dagwaardeclausule. De dagwaardeclausule is bijna altijd van toepassing maar voor velen een nare verrassing.
Lees ook: Wanneer krijg je nieuwwaarde? En wanneer krijg je dagwaarde?
Herbouwwaarde
Schade aan het huurdersbelang moet bijna altijd worden vastgesteld tegen herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het huurdersbelang opnieuw te bouwen. Het huurdersbelang moet voor dat bedrag op dezelfde manier in jouw gehuurde woning teruggebouwd kunnen worden.
Pas op!
Bij de bepaling van dat bedrag na schade kan over het algemeen geen verrekening plaatsvinden voor bijvoorbeeld dagwaarde of verbetering. Dit wordt wel regelmatig voorgesteld door een expert van de verzekeringsmaatschappij. Lees ook deze blog
Contra-expertise bij schade aan huurdersbelang
Om zeker te weten dat je krijgt waar je recht op hebt na een schade kun je altijd een eigen expert inschakelen. Die eigen expert wordt ook wel contra-expert genoemd. Deze eigen contra-expert helpt tijdens de hele schaderegeling. We kijken waar je recht op hebt volgens jouw polisvoorwaarden en onderbouwen dit naar de expert van de verzekeringsmaatschappij. Dit is voor ons dagelijks werk en we weten precies waar je recht op hebt. Ook bij huurdersbelang.
Meer informatie?
Wil je meer weten over huurdersbelang, schade aan huurdersbelang of het inschakelen van een eigen contra-expert? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Kijk onderstaande animatie voor meer informatie over schaderegeling met een contra-expert van Coolen Expertise: