Eigen woning verhuren? Meld het dan altijd direct aan je verzekeringsmaatschappij. Doe je dat niet dan is de kans groot dat je bij schade aan je gebouw niet of veel lager verzekerd bent.
Jouw eigen woning verhuren?
Het kan zijn dat je een eigen woning wil gaan verhuren. Dit voor lange tijd of voor een paar maanden. Het is dan sterk aan te raden om altijd contact op te nemen met jouw tussenpersoon of verzekeraar.
In de kleine lettertjes staat altijd vermeld dat een risicowijziging binnen een bepaalde periode doorgegeven moet worden.
Die termijn verschilt per polis. Dit kan bijvoorbeeld direct, binnen vier weken of drie maanden zijn nadat er sprake is van een risicoverzwaring.
Woning verhuurd? Schade?
De kans op schade op de opstalverzekering wordt in principe groter. Meestal vind een verzekeringsmaatschappij dat geen probleem, maar willen ze dit wel weten.
Ze zullen dan (iets) meer premie en/of een hoger eigen risico vragen. In sommige gevallen vragen ze extra maatregelen te nemen, bijvoorbeeld voor brandpreventie.
Wat is risicoverzwaring?
Er is sprake van risicoverzwaring bij alle omstandigheden die de waarschijnlijkheid van het intreden of de omvang van het risico aanmerkelijk en duurzaam vergroten.
Wat korter door de bocht: Een grotere kans op het ontstaan van schade noemt de verzekeringsmaatschappij risicoverzwaring.
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een gebouw voor langere tijd leeg staat. Maar ook (gedeeltelijke) verhuur wordt gezien als een risicoverzwaring.
Geen uitkering door risicoverzwaring
Als een risicoverzwaring niet op tijd is gemeld dan heeft de verzekeraar geen mogelijkheid gehad om te beoordelen of ze het risico willen blijven dragen. In veel polisvoorwaarden staat daarom omschrevenn dat bij schade geen dekking wordt verleend. En dus geen uitkering…
Schade door verhuurder
In sommige polissen staat dit milder verwoord, namelijk dat schade als gevolg van de risicoverzwaring niet vergoed wordt. Kortom, een stormschade bijvoorbeeld wel maar brand door de frituurpan niet.
Dus als er schade ontstaat door het handelen van een huurder dan kan de verzekeringsmaatschappij besluiten in dat geval niets te vergoeden.
Soms wel verzekerd…
Het kan zijn dat ondanks het niet doorgeven van de verhuur een verzekeringsmaatschappij toch (deels) uitkeert na een schade. Bijvoorbeeld omdat ze oordeelt het risico wel aanvaard te hebben als ze het wel op tijd geweten hadden dat het pand verhuurd was.
In dat geval wordt vaak een correctie op de uitkering gedaan. Zo kan alsnog een hoger eigen risico van toepassing zijn of wordt de uitkering naar rato van de te lage berekende premie gecorrigeerd.
Goed om te weten
Je bent in elk geval niet verzekerd voor diefstal en vandalisme veroorzaakt door je huurders. Diefstal en vandalisme is alleen verzekerd als er ingebroken is en er inbraaksporen aan de woning zichtbaar zijn.
Kamerverhuur
Ook als je een kamer of deel van je woning verhuurd moet je dit even melden. Verhuur je de woonruimte via Airbnb dan wordt er ook verwacht dat je dit meld aan je verzekeringsadviseur of verzekeringsmaatschappij. Ook al is het tijdelijk of eenmalig.
Overigens biedt Airbnb een verhuurdersgarantie. Echter, die garantie dekt zeker niet alles.
Eigen contra-expert
Heb je schade aan je (verhuurde) woning of gebouw neem dan altijd contact met ons op. Wij zullen dan de kleine lettertjes voor je doornemen en met je vertellen of het goed zit of niet. Wacht niet tot je een afwijzing hebt, maar raadpleeg ons vrijblijvend direct na schade.
We helpen je graag verder…