Brand door zonnepanelen, wat nu?

Het aantal branden met zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Tussen 2018 en 2020 waren er zo'n 35 van dit soort branden per jaar. In de eerste helft van 2023 stond de teller al op 55 branden door zonnepanelen. De oorzaak? De enorme toename van het aantal woningen en bedrijfspanden met zonnepanelen. Bovendien laat door die enorme vraag de kwaliteit van de installatie nogal eens te wensen over.

Brandgevaar zonnepanelen

We zijn in Nederland massaal aan het verduurzamen: zo isoleren we wat af. Ook gaan steeds meer mensen van het gas af en zien we overal zonnepanelen op de daken. Goed voor het klimaat natuurlijk, en (op termijn) ook voor de portemonnee. Maar helaas brengen zonnepanelen op het dak soms ook een fors brandgevaar met zich mee.

Brand door zonnepanelen

Zo kan er brand ontstaan doordat de panelen niet goed zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld omdat de kabels en verbindingen niet goed op elkaar zijn aangesloten. En slecht aangelegde verbinding of een verkeerd afgeknipte kabel kan voor een vonk of een vlamboog zorgen. Zeker in de buurt van isolatiemateriaal kan er dan brand ontstaan.

Indak zonnepanelen

Ook ontstaat er vaak brand bij zogeheten ‘indak zonnepanelen’. Bij deze panelen zijn de zonnepanelen in het dak geïntegreerd, en liggen er dus geen dakpannen meer op het dak. Waar bij ‘reguliere’ zonnepanelen de dakpannen als isolatiemateriaal dienen, kan onder dit soort panelen de temperatuur oplopen tot wel 70 of 80 graden. Bovendien ligt het isolatiemateriaal bij dit soort daken vaak (te) dicht bij stekkers en kabels. Als er dan iets fout gaat, bijvoorbeeld omdat er een vonkje ontstaat, ontstaat er al snel een flinke brand.

Deze indak zonnepanelen maken het voor de brandweer overigens ook een stuk moeilijker om de brand te blussen. Ze zijn namelijk zo gemaakt dat ze het regenwater goed afvoeren, maar dit betekent dat ook het bluswater eraf glijdt.

Bijkomend risico

Een bijkomend risico van brand door zonnepanelen is dat de zonnepanelen zelf in brand vliegen. Hierdoor kunnen de panelen versplinteren in flinterdunne stukjes, die zich makkelijk met de rook laten meevoeren, om vervolgens overal in de omgeving terecht te komen. Daardoor kunnen omliggende (moes)tuinen, weilanden, sportvelden en speeltuinen bezaaid raken met kleine stukjes glas. Het opruimen van deze splinters is een enorm arbeidsintensieve (en dus kostbare) klus.

Lees ook: ‘Zijn opruimingskosten van zonnepanelen na brand verzekerd?’

Is brandschade door zonnepanelen verzekerd?

Gelet op het voorgaande zal het je niet verbazen dat veel verzekeraars inmiddels eisen stellen aan de installatie van zonnepanelen. Zo is in sommige polisvoorwaarden opgenomen dat je bij schade moet kunnen aantonen dat jouw zonnepanelen zijn geïnstalleerd door een erkend bedrijf. Andere verzekeraars hanteren voorwaarden bij de installatie van zonnepanelen, zoals installatie door een installateur met een keurmerk of een opleveringsinspectie na de installatie. En bij sommige verzekeraars is schade door zonnepanelen standaard niet meeverzekerd. Dan moet je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Als je er zeker van wilt zijn dat eventuele brandschade door zonnepanelen verzekerd is, is het dus goed om voor de aankoopbeslissing eerst de polis van je brand- of opstalverzekering te controleren.

Contra-expertise bij schade door zonnepanelen

Heb jij schade door een brand aan de zonnepanelen op jouw woning of bedrijf? Dan zal de verzekeringsmaatschappij, als de schade verzekerd is, een schade-expert inschakelen om te bepalen of er dekking is en wat de hoogte van de schade is. Besef dat deze expert veel ervaring heeft met het schaderegelingsproces en de polissen beter kent dan jij. Daardoor heb je als verzekerde een grote achterstand. Jij weet niet precies waar je recht op hebt en kunt de expert dus moeilijk controleren of zijn oordeel aanvechten. Bovendien komt deze expert namens de verzekeringsmaatschappij en behartigt hij dus ook (of vooral) de belangen van de verzekeringsmaatschappij.

Daarom is het aan te raden om altijd zo snel mogelijk een eigen schade-expert in te schakelen. Dit noemen we ook wel een contra-expert. De kosten van deze contra-expert worden betaald door de verzekeringsmaatschappij. Hoewel je verzekeringsmaatschappij je anders zal willen doen geloven, is het niet nodig om af te wachten totdat er een discussie is ontstaan of er andere problemen de kop op steken. Je hebt altijd het recht om direct een contra-expert in te schakelen.

Vragen?

Coolen contra-expertise is, de naam zegt het al, gespecialiseerd in contra-expertise. Ook bij brand door zonnepanelen. Wij werken alléén voor verzekerden en dus nóóit voor verzekeraars. We kennen de verschillende polissen en weten precies hoe we de kleine lettertjes moeten lezen. Hierdoor kunnen we je al je zorgen én de discussie met de verzekeraar uit handen nemen. Zo zorgen wij dat jij krijgt waar je recht op hebt.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

Laatste artikelen

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×