Ai, je hebt een flinke lekkage gehad. Of de waterleiding is gesprongen. En nu zit je met flinke waterschade, onder meer aan je vloer. Want die is kletsnat. En kromgetrokken. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen en welke verzekering je kunt aanspreken.
Waterschade aan je vloer
Als je waterschade aan je vloer ontdekt, is het belangrijk om direct je verzekeraar op de hoogte te brengen. Daarnaast ben je verplicht om verdere schade te voorkomen. Dit betekent dat je – als dat mogelijk is – de toevoer van het water moet stoppen, het water moet afvoeren en het vocht zoveel mogelijk moet verwijderen. Dit kan je doen door te ventileren en/of de verwarming hoger te zetten, maar het kan ook met een ontvochtiger.
Waterschade aan je vloer: opstal- of inboedelverzekering?
Bij waterschade aan je vloer kan je – afhankelijk van het type vloer – de opstal- of de inboedelverzekering aanspreken. De opstalverzekering gebruik je voor waterschade aan ‘nagelvaste’ vloeren. Dit zijn tegelvloeren, gelijmde PVC-vloeren en gelijmde houten vloeren. Voor andere vloeren, zoals laminaatvloeren, klik-PVC of zwevend gelegde houten vloeren spreek je de inboedelverzekering aan. Dit geldt ook voor alle soorten ‘zachte’ vloerbedekking (tapijt, vinyl of linoleum), of die nu los ligt of vastgelijmd is.
Huurwoning
Heb je een huurwoning? Dan is de verhuurder in principe aansprakelijk voor het ontstaan van de waterschade. Dit betekent dat zij de oorzaak moeten aanpakken. Voor de gevolgen aan je vloer moet je als huurder zelf de inboedelverzekering aanspreken. Behalve als je verhuurder nalatig is geweest. In dat geval kan de verhuurder ook aansprakelijk zijn voor de gevolgschade aan je vloer.
Lees ook: ‘Neerslag, waterschade en de verzekering, zo zit het’
Wanneer schakel je een contra-expert in?
Bij waterschade is er vaak ook sprake van onzichtbare schade. Om dit te controleren kan het soms nodig zijn om de hele vloer te verwijderen. Verzekeraars willen hier niet altijd aan meewerken. Daarnaast weigeren verzekeraars soms om schade aan de vloer te vergoeden, bijvoorbeeld omdat er sprake zou zijn van achterstallig onderhoud.
Daarom is het goed om bij een flinke waterschade aan je vloer altijd een contra-expert in te schakelen. Een contra-expert is een onafhankelijke expert, die niet voor de verzekeraar werkt en jou helpt bij een optimale afwikkeling van de schade. De kosten van deze expert worden door de verzekeraar vergoed.
Lees ook: ‘Contra-expertise bij waterschade’
Coolen contra-expertise: jouw eigen experts bij waterschade aan je vloer
De experts van Coolen contra-expertise hebben veel ervaring met het regelen van waterschade. We kunnen jou dan ook precies op de juiste manier begeleiden zodat jij zo min mogelijk werk en gedoe hebt, maar wel een optimaal resultaat.
Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over jouw schade. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.