Uiteraard verzeker je als weldenkend ondernemer je bedrijf tegen brandschade. Hierbij is de brandverzekering in de regel gebaseerd op nieuwwaarde. Ogenschijnlijk ben je met een dergelijke verzekering ‘uit de brand’. Maar elke nieuwwaardepolis omvat ook een dagwaardeclausule, waardoor uitkering op basis van nieuwwaarde niet is gewaarborgd.
Daarnaast loop je het risico op onderverzekering. Hierdoor wordt niet het gehele schadebedrag uitgekeerd maar een bedrag naar evenredigheid van de verzekerde som. Een reëel gevaar, als je je bedenkt dat ongeveer 80% van de bedrijven is onderverzekerd.
Voortaxatie
Om deze risico’s uit te sluiten kan het verstandig zijn om je bedrijf te verzekeren op basis van een voortaxatie. Artikel 7:960 van het Burgerlijk Wetboek geeft namelijk de mogelijkheid om op vooraf te bepalen vaste waarden te verzekeren. De te verzekeren belangen moeten dan worden getaxeerd. Gaat het betreffende object verloren? Dan is het getaxeerde bedrag bindend.
Eigen expert
Als je nu ingeval van schade helemaal zeker wilt zijn dat je krijgt waar je recht op hebt, wordt in bijna alle polisvoorwaarden van brandverzekeringen je het recht geboden om een contra-expert in te schakelen.Dit is dé mogelijkheid om je te laten bijstaan, ondersteunen en adviseren bij schade.
Vaak hoor je dat je het bedrijf dat het taxatierapport heeft uitgevoerd het beste in kunt schakelen als je eigen contra-expert. Dit omdat het taxatiebureau je bedrijf en je mensen kent en omgekeerd. Bovendien hebben zij het taxatierapport opgesteld en zouden precies weten wat er aan ten grondslag ligt en hoe de gehele rapportage, inclusief waarderingen, tot stand is gekomen.
Zo logisch als dit klinkt, zo risicovol is het voor jouw belangen en uitkering na een schade. Want de slager is zijn eigen vlees aan het keuren…
Schattingen
Taxeren is namelijk een kwestie van inschatten. Taxeren betekent ‘het op waarde schatten’ en in elke inschatting zit een marge. Bovendien kunnen ook bij een inschatting fouten gemaakt worden. Daarnaast maken taxatiebureaus bij het opstellen van een taxatierapport gebruik van bepaalde waardebegrippen. Maar of de juiste waardebegrippen en waardering zijn gebruikt blijkt bijna altijd pas na schade (en dus te laat voor verzekerden).
Daar komt nog bij dat taxaties steeds vaker tegen (te) lage tarieven worden uitgevoerd. Daardoor kan minder tijd worden besteed en zijn taxatierapporten vaak niet goed gespecificeerd. Staat alles er in? Zijn er bedragen per afzonderlijke getaxeerde post of totaalbedragen?
Fouten?
Een taxatiebureau dat ook de contra-expertise uitvoert, heeft alleen al de schijn tegen dat het taxatiefouten zou kunnen verdoezelen. Indien er omissies of verkeerde inschattingen gemaakt zijn in taxatierapporten zal men dit bij schade, ter voorkoming van problemen voor zichzelf misschien niet aan de kaak stellen met alle nadelige gevolgen voor jou als verzekerde.
Ander vak
Tot slot is taxeren echt een compleet andere discipline dan schaderegeling. Het uitvoeren van een contra-expertise vergt andere vaardigheden en deskundigheid dan het opstellen van een taxatierapport.
Kortom, het is verstandig om een ander bedrijf in te schakelen voor het uitvoeren van de contra-expertise dan het bureau dat heeft getaxeerd. Steeds meer marktpartijen, waaronder verzekeraars en assurantietussenpersonen, adviseren om een onafhankelijk contra-expertisebureau in te schakelen, dat objectief en onafhankelijk het taxatierapport kan beoordelen.
Je weet dan zeker dat het optimale resultaat uit de polisvoorwaarden wordt gerealiseerd en het taxatierapport ook echt de waarde heeft die het zou moeten hebben.
Vragen?
Heb je hier vragen over? Of ben je benieuwd of Coolen Expertise je kan bijstaan als jouw contra-expert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.