Stormschade, wat nu? De verzekering bij stormschade

Heb je door een storm schade opgelopen aan eigendommen? Dan kan je die schade mogelijk claimen bij de verzekering. Voor schade aan de woning moet je de opstalverzekering aanspreken. En als er schade is aan losse spullen in de tuin of de woning dan kan je dat melden bij de inboedelverzekering.

Let op bij inboedelverzekeringen: deze keren niet altijd alles uit en hebben vaak beperkingen in de voorwaarden voor spullen buiten in de tuin of op het balkon.

Het komt ook vaak voor dat de auto schade heeft geleden door rondvliegende spullen of losgewaaide takken. Deze schade komt voor rekening van de autoverzekering. Mits deze een cascodekking biedt. Bij een WA-verzekering wordt alleen schade vergoed die jij toebrengt aan een ander.

Stormschade: hulp bij de kleine lettertjes

Voordat je verder leest willen we je graag laten weten dat je ons altijd kunt mailen of bellen met vragen. Helaas is het als leek niet altijd duidelijk hoe je de kleine lettertjes moet lezen en hoe je ze moet interpreteren. Laat je daarom niet direct door de verzekering afschepen met een ‘nee’.

Ook zul je niet altijd krijgen waar je om vraagt. Maar weet jij waar je allemaal om mag vragen? Neem gerust contact op dan kijken we samen waar je recht op hebt.

Stormschade bij Windkracht 7

Stormschade wordt pas vergoed door verzekeraars als er sprake is geweest van harde wind oftewel windkracht 7 op de schaal van Beaufort. Dit komt overeen met een gemiddelde windsnelheid van 50 – 61 km/uur (13,9-17,1 meter per seconde). Deze gegevens kan je opvragen via de website van het KNMI.

Stormschade, wat nu? Beredding

Na de storm wordt van jou verwacht dat je de schade zoveel mogelijk beperkt en verdere schade voorkomt. Neem hiervoor dus voorzorgsmaatregelen maar ze je eigen veiligheid daarbij altijd voorop. Mocht je dit niet zelfstandig kunnen, neem dan direct contact op met je verzekeraar zodat die toestemming kan geven voor het inschakelen van een calamiteitenbedrijf.

Schaderegeling bij stormschade

Als de schade beperkt is zal de verzekeringsmaatschappij waarschijnlijk geen schade-expert langs sturen om de de schade te beoordelen en te taxeren. Zorg wel dat je flink wat foto’s maakt van de schade voordat je het opruimt en herstelt. 

Is de schade groter? Dan zal er een expert bij je op bezoek komen om de schade persoonlijk op te nemen. Mogelijk vraagt hij/zij om offertes en andere onderbouwing van de hoogte van de schade.

Indien je overeenstemming hebt over de schadehoogte met de verzekeraar of de expert kan dit financieel worden afgewikkeld. Soms wordt direct het offertebedrag betaald.

Volgens de polisvoorwaarden van de opstalverzekering ben je verplicht om te herbouwen/herstellen. Bij grotere schades wordt vaak eerst een voorschot uitgekeerd van bijvoorbeeld 40% (verschillend per verzekeringsmaatschappij). Daarmee kan je het herstelbedrijf een voorschot betalen. Het restant wordt later betaald nadat de herstelnota’s zijn overlegd.

Herstel in Natura

Regelmatig wordt er ook rechtstreeks door verzekeraars een herstelbedrijf ingeschakeld. Dit kan prettig zijn maar het is goed om te weten dat je niet verplicht bent om met dit bedrijf in zee te gaan. Mogelijk wil je eigen, bekende mensen of bedrijven inschakelen. Dat mag altijd; je hebt immers geen naturapolis. Het is altijd toegestaan om de schadevergoeding in geld op te eisen en hiervan jouw eigen uitgekozen herstelbedrijf te betalen.

Contra-expert bij stormschade

Bij een grote(re) schade adviseren we je om direct ook een eigen expert in te schakelen. In bijna alle verzekeringspolissen staat dat je recht hebt op hulp van een eigen expert: de contra-expert. Hiermee kan je problemen in de schaderegeling voorkomen en krijg je vanaf het eerste moment de juiste adviezen en bijstand.

De contra-expert behartigt jouw belangen direct na de schade en blijft je bijstaan totdat er overeenstemming is met de verzekeringsmaatschappij over de hoogte van de schade. Deze deskundige assistentie is belangrijk in zowel de eerste fase na de schade (opruiming, beredding, continuïteit) als op lange termijn (bewijslast, onderhandelingen, herinvestering, herbouw).

Op deze pagina lees je meer over contra-expertise bij stormschade.

Stormschade en eigen risico

Bij stormschade is zo goed als altijd sprake van een eigen risico. Dit deel van de schade is voor eigen rekening. Over het algemeen is dit 2‰ van het verzekerde som. Steeds vaker betreft het geen promillage maar een vast bedrag. De exacte bedragen kan je terug vinden op de polis of in de polisvoorwaarden.

De Coolen Expert

Neem contact op met onze experts.

Laatste artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×