Ongeveer 7.000 keer per jaar rukt de brandweer uit voor een woningbrand. Daarbij is de schade gemiddeld ongeveer €22.000. Het komt regelmatig voor dat ook de buren schade lijden door zo’n brand. Maar wie betaalt eigenlijk de schade van een brand bij de buren?
Schade als gevolg van brand is altijd verzekerd op de brandpolis van een opstal- of inboedelverzekering. Brandgerelateerde schade, zoals schade door een naburige brand dus ook. En ook de gevolgschade door blussen, rookschade en roetschade is meeverzekerd. Als jij schade hebt door een brand bij de buren kun je dus het beste een beroep doen op je eigen brandverzekering. Jouw verzekeraar zal vervolgens de schade proberen te verhalen op de brandverzekering van de buren.
Schade-expert
Na de melding komt een expert van de verzekering de schade bekijken. Hij kijkt ook of de schade onder de polisvoorwaarden valt en zorgt voor de verdere afhandeling van de schade.
Let daarbij wel op! Deze expert komt namens de verzekeringsmaatschappij en behartigt voornamelijk de belangen van de verzekeringsmaatschappij. Daarom is het aan te raden om ook altijd een eigen expert in te schakelen. Dit wordt ook wel een contra-expert genoemd. Zeker bij schade met een grotere omvang of flinke gevolgen is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. De kosten van een contra-expert worden overigens betaald door de verzekeringsmaatschappij, het is dus niet nodig om af te wachten totdat er een discussie is ontstaan of er andere problemen de kop op steken.
Buren zijn niet verzekerd voor brand – Wat nu?
Blijkt dat de buren bij wie de brand is ontstaan geen brandverzekering hebben? Of dat zij onderverzekerd zijn? Dan hebben zij een probleem. Dit heeft geen gevolgen voor jou en voor de uitkering die je via je eigen verzekeringspolis krijgt. Jouw verzekeraar zal bij schuld de kosten mogelijk wel proberen te verhalen op de buren, maar het risico dat de buurman het schadebedrag niet kan ophoesten, neemt de verzekeraar voor eigen rekening.
Heb je zelf geen brandverzekering? Dan kan je de buren aansprakelijk stellen voor de schade die door de brand is ontstaan. De buren kunnen dan wellicht een beroep doen op hun AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Hebben zij ook die niet? Dan zullen zij de schade uit eigen zak moeten betalen. De kans is groot dat hiervoor een rechtszaak nodig is.
In het ergste geval – als de buurman geen verzekeringen heeft (en jij ook niet) én hij ook geen geld heeft – is er echt een probleem. Er is namelijk geen waarborgfonds of ander potje om de schade op te verhalen.
Appartementbewoners opgelet
Bezit jij een koopappartement in een appartementencomplex? Dan zit je in een bijzondere positie. Het afhandelen van schade na brand is hier vaak lastiger dan bij een gewone woning. Want wie is aansprakelijk voor welk deel van de eigen schade, en voor welk deel van de gemeenschappelijke schade? Een gezamenlijke verzekering voor brandschade kan geregeld worden via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Sla de huidige polis er eens op na. Voldoet deze niet? Mobiliseer dan de VvE en sluit als VvE een nieuwe verzekering af. De kosten van zo’n polis staan niet in verhouding tot de schade die ermee gedekt is.
Vragen na een brand bij de buren?
Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons. Je mag ons altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.