Neerslag, waterschade en de verzekering, zo zit het

We hebben te maken met het natste najaar sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. Volgens het KNMI viel er in De Bilt in oktober maar liefst 220 mm neerslag. Ook november is weer ontzettend nat: tot 20 november viel er al 200 mm regen; twee keer zoveel als normaal. En al dat water moet ergens naartoe. Dat kan voor veel overlast en waterschade zorgen. Maar hoe werkt dat eigenlijk met waterschade: wat is verzekerd en wat niet?

Is waterschade door neerslag verzekerd?

Waterschade door neerslag is in de meeste gevallen verzekerd. Althans als je particulier bent. Al zijn er ook dan de nodige aandachtspunten. Die zullen we hierna bespreken. Als je bedrijfsmatig verzekerd bent, hangt het erg van de polis en de verzekeraar af wat er verzekerd is. In dat geval kan je bij schade het beste direct contact met ons opnemen, dan kijken we samen naar je polis.

Neerslag en indirecte neerslag: wat is verzekerd?

Bij waterschade door neerslag maken verzekeraars onderscheid tussen neerslag en indirecte neerslag:

  • Onder neerslag verstaan we regen, hagel, sneeuw of smeltwater, dat direct je woning binnendringt. Dit is in de meeste gevallen verzekerd, maar sommige verzekeraars hanteren hierbij als aanvullende voorwaarde dat de schade moet zijn veroorzaakt door overlopende of lekkende dakgoten, daken of bovengrondse afvoerpijpen.
  • Er is sprake van indirecte neerslag als sloten, grachten en kades overlopen als gevolg van hevige neerslag. Schade die het gevolg is van indirecte neerslag is doorgaans alleen gedekt als je een verzekering hebt met een extra uitgebreide dekking of een all riskverzekering.

Wanneer wordt de schade niet vergoed?

Los van het voorgaande wordt waterschade door neerslag niet vergoed bij:

  • Een overstroming van een rivier of de zee en bij een dijkdoorbraak. Wellicht kan je dan – als de overheid vindt dat er sprake is van een ramp – wel een beroep doen de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts), een vangnet van de overheid voor schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is.
  • Schade door nalatigheid. Heb je een deur of een raam open laten staan tijdens een regenbui? Dan had je de schade kunnen voorzien en zal de verzekeraar niets vergoeden.
  • Schade door achterstallig onderhoud. Als je bijvoorbeeld de dakgoten of HWA-afvoerpijpen jarenlang niet schoonmaakt, kunnen deze verstopt raken en overstromen. De schade is dan niet gedekt.
  • Het instorten van een plat dak als niet voldaan is aan het bouwbesluit (voldoende afschot, goede afvoer, goede draagconstructie).
  • Bedrijfsmatig is neerslag die via drempels (’openstaande toegangen’) het pand binnenstroomt in het pand, de parkeergarage, het souterrain of de kelder vaak niet meeverzekerd.

Lees ook: Wolkbreuken en schade

Waterschade: de opstal- of inboedelverzekering?

Bij waterschade kan je zowel de opstal- als de inboedelverzekering aanspreken. De opstalverzekering gebruik je voor de schade aan je opstal: muren, plafonds en gelijmde vloeren. De inboedelverzekering gebruik je voor schade aan je meubels, losse spullen en zwevende vloeren.

Wat te doen bij waterschade?

De afhandeling van waterschade is vaak ingewikkelder dan je denkt. Ook als de schade in eerste instantie lijkt mee te vallen. Bij waterschade is er namelijk vaak sprake van onzichtbare schade, die pas later aan het licht komt en dan serieuze gevolgen kan hebben. Daarnaast ontstaan er bij waterschade regelmatig vervelende discussies met de verzekeraar, bijvoorbeeld over de dekking of achterstallig onderhoud. En aangezien jij ten opzichte van de (expert van de) verzekeraar veel minder verstand hebt van de kleine lettertjes in jouw polis, kan het zomaar zijn dat je dan niet de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Daarom is het goed om bij waterschade altijd een contra-expert in te schakelen. Als je verzekerd bent voor waterschade, heb je daar namelijk recht op. Deze contra-expert is er, anders dan de expert van de verzekeraar, voor jou. Hij of zij zorgt ervoor dat zowel de zichtbare als de onzichtbare schade boven water komt en dat zoveel mogelijk van jouw schade wordt vergoed. En het mooie is, de kosten van deze expert worden door jouw verzekering vergoed.

Coolen contra-expertise: jouw eigen experts bij waterschade

De experts van Coolen contra-expertise hebben veel ervaring met het regelen van waterschade. We kunnen jou dan ook precies op de juiste manier begeleiden zodat jij zo min mogelijk werk en gedoe hebt, maar wel een optimaal resultaat.

Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over jouw schade. Je mag ons ook altijd vrijblijvend bellen via 073-6441616.

Gerelateerde artikelen

blank

Onze kosten?

Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.

Lees meer
blank
Niet tevreden is niet betalen! Wij zijn ervan overtuigd dat wij zoveel meerwaarde voor jou realiseren, dat jij de eventuele minimale kosten graag voldoet.
Graag leggen we je uit hoe dit werkt.
blank

Stel gerust je vraag aan ons!

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×