Het weer in Nederland kan onstuimig zijn tijdens alle jaargetijden. elk jaar zorgen regen, storm, bliksem en hevige hagelbuien weer voor schade. Hagelbuien komen niet alleen in de winter voor, maar ook in andere jaargetijden. Zelfs in de zomer. In winterse hagelbuien zijn de ijsdeeltjes ongeveer een halve centimeter groot, maar in de zomer groeien ze tot wel 2-3 centimeter.
Naast de omvang van de hagelstenen is de snelheid waarmee de stenen vallen bepalend voor de schade. Die snelheid ligt uiteen van 50 tot soms 300 kilometer p/u.
Lees ook: Hagelschade en verzekeringen
Particulier
Mocht u hagelschade hebben opgelopen aan eigendommen dan kunt u in de polisvoorwaarden teruglezen over hiervoor dekking is. Voor schade aan de woning moet de opstalverzekering worden aangesproken. Als er schade is aan losse spullen in de tuin of de woning dan kunt u dat melden bij de inboedelverzekering.
Let op bij inboedelverzekeringen. Deze hebben vaak beperkingen in de voorwaarden voor spullen buiten in de tuin of op het balkon.
Het komt ook vaak voor dat de auto schade heeft geleden. Deze schade komt voor rekening van de autoverzekering. Mits deze een cascodekking biedt. Bij een WA-verzekering wordt alleen schade vergoed die u toebrengt aan een ander.
Bedrijven
Ook bedrijfsmatige verzekeringen kunnen dekking bieden voor schade door hagel. Dit verschilt sterk per polis en dient ook goed gecontroleerd te worden in de polisvoorwaarden. Hagelschade bij bedrijven kan flink oplopen. Dit kunnen zeer complexe schaderegelingen worden.
Zo komt het vaak voor dat er gefaseerd hersteld moet worden om de inhoud van het gebouw beschermt te laten. Dit wordt nog complexer als er ook sprake is van asbest. en tenslotte kan er ook nog een flinke omzetderving ontstaan en moet ook die gevolgschade worden berekend.
Indien bedrijfsschade verzekerd is mogen er kosten gemaakt worden ter beperking van de bedrijfsschade. Als versneld herstel zorgt voor een flinke schadebeperking dan is dit meeverzekerd.
Beredding
Na de storm- en hagelschade wordt van u verwacht dat u de schade zoveel mogelijk beperkt en verdere schade voorkomt. Neem hiervoor dus voorzorgsmaatregelen maar eigen veiligheid altijd voorop. Mocht u dit niet zelfstandig kunnen, neem dan direct contact op met uw verzekeraar zodat die toestemming kan geven voor het inschakelen van een calamiteitenbedrijf.
Schaderegeling bij hagelschade
Als de schade beperkt is zal de verzekeringsmaatschappij waarschijnlijk geen schade-expert langs sturen om de de schade te beoordelen en te taxeren. Zorg wel dat u flink wat foto’s maakt van de schade voordat u het opruimt en herstelt.
Indien de schade groter is zal er een expert bij u op bezoek komen om de schade persoonlijk op te nemen. Mogelijk vraagt hij/zij om offertes en andere onderbouwing van de hoogte van de schade. Indien u overeenstemming hebt over de schadehoogte met de verzekeraar of de expert kan dit financieel worden afgewikkeld. Soms wordt direct het offertebedrag betaald.
Volgens de polisvoorwaarden van de opstalverzekering bent u verplicht om te herbouwen/herstellen. Bij grotere schades wordt vaak eerst een voorschot uitgekeerd van bijvoorbeeld 40% (verschillend per verzekeringsmaatschappij). Daarmee kunt u het herstelbedrijf een voorschot betalen. Het restant wordt later betaald nadat de herstelnota’s zijn overlegt.
Herstel in Natura
Regelmatig wordt er ook rechtstreeks door verzekeraars een herstelbedrijf ingeschakeld. Dit kan prettig zijn maar het is niet verplicht om met dit bedrijf in zee te gaan. Mogelijk wilt u eigen, bekende mensen of bedrijven inschakelen. Dat mag altijd; u heeft immers geen naturapolis. Het is altijd toegestaan om de schadevergoeding in geld op te eisen en hiervan uw eigen uitgekozen herstelbedrijf te betalen.
Eigen contra-expert
Bij een grote(re) schade adviseren we u om direct een eigen expert in te schakelen. In bijna alle verzekeringspolissen staat dat u recht heeft op hulp van een eigen expert: de contra-expert. Hiermee kunt u problemen in de schaderegeling voorkomen en krijgt u vanaf het eerste moment de juiste adviezen en bijstand.
De contra-expert behartigt uw belangen direct na de schade en blijft u bijstaan totdat er overeenstemming is met uw verzekeringsmaatschappij over de hoogte van de schade. Deze deskundige assistentie is belangrijk in zowel de eerste fase na de schade (opruiming, beredding, continuïteit) als op lange termijn (bewijslast, onderhandelingen, herinvestering, herbouw).
Lees ook: Hagelschade en verzekeringen