Elke wolk heeft een gigantische hoeveelheid waterdamp in zich. Deze wolken drijven meestal over zonder dat het regent. Soms ontwikkelt zich een regenbui. Gemiddeld laat deze regenbui een 3 millimeter neerslag achter.
Wolkbreuk
Echter heel soms ontwikkelt zich een enorme stortbui. Het water valt dan met bakken uit de lucht. In Nederland noemen we dit een wolkbreuk.
De definitie van een wolkbreuk varieert per land. Maar in Nederland noemt het KNMI een bui met 10 millimeter of meer neerslag in 5 minuten een wolkbreuk. Ook als de regenval in een uur meer dan 25 millimeter betreft wordt deze als wolkbreuk geregistreerd.
Opnieuw lokaal #wateroverlast! Een zware onweersbui hing lange tijd boven #Boxmeer.
Foto van @BastiaanGorts pic.twitter.com/qT4iHuQICc— Buienradar (@BuienRadarNL) June 2, 2016
In andere landen zijn andere definities in omloop. Begrijpelijk want in een warm klimaat is een hevige bui veel gewoner dan in ons gematigde klimaat. Dit wordt veroorzaakt doordat warme lucht meer waterdamp bevat dan koude lucht. Daarom bevat een wolk zomers meer potentiële regen dan in de winter. Daarbij ook de verklaring dat het in de zomer veel heviger kan regenen dan in koudere seizoenen.
De gevolgen
Tijdens een wolkbreuk loopt het zicht sterk terug tot minder dan tweehonderd meter. kelders van flats en viaducten stromen onder. Het verkeer komt onder deze viaducten tot stilstand, omdat een plas water van veertig centimeter diep een flinke remmende werking heeft. Als de bufferwerking van de straat te weinig is zullen huizen, winkels en bedrijven volstromen. Ook komt water vanuit de riolering gebouwen binnen.
Riolering
Vaak kan de riolering in een stad het water tijdens een wolkbreuk niet verwerken. De huidige riolen zijn al bijna honderd keer groter dan strikt nodig voor het afvalwater uit de huizen.
Bij hevige regens duurt het even voordat al het water is afgevoerd. Economisch is het onlogisch om de rioolbuizen te berekenen op een zeldzame wolkbreuk. Een ander nadeel van zo’n grote rioolpijp is de vervuiling. Als deze loskomt worden sloten en vijvers vervuild. Verder wordt het afvalwater vermengd met het regenwater en wanneer de overstort van het rioleringsstelsel aanspreekt, komt dit vervuilde en zuurstofarme water in het oppervlaktewater. Dit heeft vaak vissterfte tot gevolg. Tegenwoordig worden de rioolstelsels gescheiden van afval en regenwater. Deze stelsels kennen dit probleem niet.
Schade door (indirecte) neerslag
Hevige neerslag als regen, hagel en sneeuw kan flinke schade veroorzaken. Stroomt water je huis binnen als gevolg van een lekkage aan het dak of de dakgoot? Dan vergoedt de verzekeraar de schade aan de particuliere inboedel en opstal. Behalve als deze lekkage is ontstaan door achterstallig onderhoud. Ontstaat er schade door een openstaande deur of raam? Dan zijn je spullen niet verzekerd voor waterschade. Deze schade had namelijk makkelijk voorkomen kunnen worden.
Bedrijfsmatig zitten er grote verschillen in de diverse polisvoorwaarden. Raadpleeg daarom voor het afsluiten van een verzekering hoe het geregeld is.
Bij overstroming schadevergoeding van verzekeraar
Als er in een korte periode zeer veel regen valt, kan dit voor ernstige wateroverlast zorgen. Zet een overstroming je huis of kelder onder water? Dan vergoedt de verzekeraar de schade aan de particuliere inboedel en opstal. Zakelijk is dit ook weer heel verschillend per verzekeraar geregeld.
Ontstaat er een overstroming door een dijkbreuk? Dan vergoedt de verzekeraar deze schade niet.
Contra-expertise
Ook bij schade door water en neerslag heb je als verzekerde recht op een eigen schade-expert. Water en neerslag kan hele vervelende gevolgen hebben, ook op langere termijn. Door het inschakelen van Coolen Expertise worden de juiste maatregelen genomen en ben je zeker van een goede schaderegeling. Bel vrijblijvend voor meer informatie over schade na een wolkbreuk en hoe te handelen. We geven je graag tips en advies!