De opruimingskosten van zonnepanelen na een brandschade zijn niet altijd verzekerd. Daarvoor is de situatie vaak bepalend. Zo is opruiming op eigen terrein meestal wel verzekerd maar buiten jouw terrein niet.
Opruimingskosten van zonnepanelen
Als een woning of bedrijfspand getroffen is door brand kan het zijn dat de zonnepanelen onherstelbaar beschadigd zijn geraakt maar nog wel intact. De opruimingskosten van zonnepanelen zijn in dat geval meeverzekerd. De kosten van de leverancier, monteur of sloopbedrijf worden dan volgens de verzekeringsvoorwaarden uitgekeerd.
Zonnepanelen versplinterd
Veel vaker zien we bij brand dat zonnepanelen niet meer heel zijn. Vaak versplinteren de zonnepanelen door de hitte in flinterdunne stukjes. Deze stukjes laten zich makkelijk meevoeren door de rook. Hierdoor komen ze overal rond de brand te liggen. Op het eigen terrein maar ook op grond van anderen tot soms ver daarbuiten. Denk daarbij aan tuinen, weilanden, sloten, sportvelden, gewassen etc.? Dan kan het probleem een stuk groter zijn.
Opruimingskosten van zonnepanelen op welk terrein?
In de polisvoorwaarden voor opstal staat omschreven of de opruimingskosten alleen zijn verzekerd op uw eigen terrein, of ook op aangrenzende percelen.
Op het eigen terrein is dit zo goed als altijd meeverzekerd. Maar als de resten van zonnepanelen opgeruimd moeten worden op aangrenzende terreinen dan is dit vaak niet meeverzekerd.
Bedrijfsmatige oplossing
Bedrijfsmatig heeft u de mogelijkheid een milieuschadeverzekering (MSV) af te sluiten. Een milieuschadeverzekering is een zakelijke verzekering die de kosten dekt als je milieuschade veroorzaakt op jouw locatie of bij een ander. Maar ook milieuschade op jouw locatie veroorzaakt door een ander is verzekerd.
Denk aan brand of storm waardoor verontreinigd bluswater of asbestdeeltjes milieuschade veroorzaken. Maar ook lekkende diesel of schoonmaakmiddelen die het milieu aantasten.
Op dit moment bestaan er nog geen duidelijke uitspraken waaruit blijkt of de restanten van de zonnecellen milieubelastend zijn. Dit is een voorwaarde voor een uitkering op deze MSV. Daarom is het belangrijk dat je specifiek melding maakt van de aanwezigheid van zonnepanelen en daarbij aangeeft dat je schade als gevolg daarvan verzekerd wil hebben op deze polis.
Omgevingsdienst
Als de omgevingsdienst restanten aantreft of twijfelt over de veiligheid van het product, zullen ze handhavend optreden en vooruitlopend op de definitieve uitslagen van eventuele (milieu-)onderzoeken die lopen, jou de plicht opleggen de restanten uit voorzorg te verwijderen/op te ruimen. De kosten hiervan kunnen flink oplopen.
Voorkom een nog grotere ramp
Zorg dus dat je vooraf bij jouw verzekering of tussenpersoon meldt dat er zonnepanelen aanwezig zijn en je laat informeren waarvoor je bij schade bent verzekerd! Heb je schade? Laat je dan bij staan door ons team met deskundige contra-experts. Zo voorkom je grotere rampen.
Meer informatie…
Meer weten over brand en zonnepanelen? Lees dan ‘Brand door zonnepanelen, wat nu?’. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact opnemen met de contra-experts van Coolen Expertise als je vragen hebt. We helpen je graag verder.
Na schade aan jouw huis of bedrijf heb je altijd recht op de hulp van de eigen contra-experts van Coolen Expertise. Laat je daarom helpen door ons. We kennen de kleine lettertjes goed en weten precies waar je recht op hebt.